Τι μέλλει γενέσθαι με την τιμή της ελιάς Χαλκιδικής;

Τις προηγούμενες μέρες (και νωρίτερα από το αναμενόμενο), υπήρξε η ανακοίνωση των τιμών της ελιάς Χαλκιδικής από τους μεταποιητές, με τιμές που κατά μέσο όρο, κυμαίνονταν στο 1€ για το μέγεθος των 110 τεμαχίων. Οι παραγωγοί δηλώνουν εξοργισμένοι και απογοητευμένοι, καθώς η τιμή αυτή δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες τους, ενώ από την πλευρά τους οι μεταποιητές επισημαίνουν τον αυξημένο παγκόσμιο ανταγωνισμό ως την αιτία αυτών των τιμών φέτος, ενώ πέρυσι ήταν μια έκτ

Άνοδος των τιμών για το έξτρα παρθένο στην Ισπανία

Όπως είχαμε γράψει στο οlivenews.gr η ισπανική αγορά ελαιολάδου είχε παρουσιάσει αναπάντεχη κινητικότητα για τα δεδομένα του Αυγούστου.

Σύμφωνα με την Olimerca η ίδια ενεργητικότητα διατηρήθηκε και τον Σεπτέμβρη, μειώνοντας σημαντικά τα αποθέματα των ελαιοτριβείων (ειδικά για το έξτρα παρθένο) στους 200.000-250.000 τόνους.

Σε δυναμική στήριξη του ελληνικού ελαιολάδου με 126 εκατ. ευρώ προχωρά ο ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης

Απεστάλη την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2020 στις υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για διαβούλευση, το νέο μέτρο (Μ21) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020, που αφορά στην έκτακτη και προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19.

Μειωμένη προβλέπεται η ιταλική παραγωγή ελαιολάδου

Κατά 22 % μειωμένη αναμένεται η παραγωγή ελαιολάδου στην Ιταλία, σύμφωνα με ανάλυση των Coldiretti (Συνδικαλιστική Ένωση Αγροτών), Unaprol (Ένωση Ιταλών Ελαιοπαραγωγών) και του Ιταλικού Ινστιτούτου Ismea. Στην πτώση συνετέλεσαν τόσο οι υψηλές θερμοκρασίες και οι ανεπαρκείς βροχοπτώσεις (κυρίως στα νότια), αλλά και οι προσβολές από την Xylella fastidiosa. Έτσι, φέτος, η ιταλική παραγωγή δεν προβλέπεται να ξεπεράσει τους 287.000 τόνους (έναντι των 366.000 που είχε πέρυσι).

Ενημερωτική – Εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια

Την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου και ώρα 6 μ.μ., πρόκειται να πραγματοποιηθεί ενημερωτική – εκπαιδευτική εκδήλωση για την ελαιοκαλλιέργεια στο Κομπότι Άρτας, στον χώρο «ΛΙΘΙΝΟ».

Ξώφαλτσα πέρασε ο Ιανός από την ελαιοκαλλιέργεια

Με εξαίρεση τα νησιά του νοτίου Ιονίου, Ζάκυνθο, Κεφαλλονιά, Ιθάκη, ο Ιανός όχι μόνο δεν «πλήγωσε» αλλά μάλλον ωφέλησε άλλες περιοχές της χώρας. Ακόμη και στη δυτική Πελοπόννησο, Αχαΐα, Ηλεία, οι ζημιές είναι πολύ περιορισμένες παρά τους θυελλώδεις ανέμους και τον τεράστιο όγκο βροχής που πότισε τα λιοχώραφα. Αλλά και σε Κρήτη και Φθιώτιδα το πολύ νερό που έπεσε ήταν ευεργετικό, απλά τώρα πολλοί ελαιοπαραγωγοί ετοιμάζονται να αντιμετωπίσουν αυξημένες προσβολές από δάκο και γλοιοσπόριο, ενώ προβληματίζονται πως θα επιταχύνουν την έναρξη της συγκομιδής.

Μηνιαίο Ενημερωτικό Δελτίο Τιμών Αγροτικών Προϊόντων από την Τράπεζα Πειραιώς

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2020

Με ανοδική πορεία κινούνται οι διεθνείς μετοχικές αγορές (S&P500 +0,84% και MCSI EM +1,78%). Το ασθενέστερο δολάριο, κάποια θετικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στις ΗΠΑ (ISM μεταποίησης, αγορά εργασίας) και τα σημαντικά καλύτερα των εκτιμήσεων εταιρικά αποτελέσματα ενίσχυσαν τα κέρδη του δείκτη. Στο επίκεντρο παραμένουν οι ανησυχίες για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, αν και στο θέμα του εμβολίου και της θεραπείας επικράτησε μια σχετική αισιοδοξία.

Καταιγίδα ασυνεννοησίας πλήττει την ελιά Χαλκιδικής

Έγραφα προχτές ότι «τα κόστη του παραγωγού έχουν ανέβει (…) συνεπώς είναι απαραίτητη μια άνοδος των τιμών σαν μια ελάχιστη ανταμοιβή των ελαιοκαλλιεργητών προκειμένου να συνεχίσουν να παράγουν την υψηλή ποιότητα που επιτρέπει στην ελιά Χαλκιδικής να είναι διεθνώς ανταγωνιστική».

Άνοδος των τιμών επιτραπέζιας ελιάς στην Ισπανία

70.000 τόνοι παραγωγής επιτραπέζιας ελιάς αναμένονται στην επαρχία της Κόρντοβα (κυρίως ποικιλίας hojiblanca). Η καλλιέργεια εμφανίζει φέτος μία πρωιμότητα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αλλά και φαινόμενα ρυτίδωσης των καρπών, αποτέλεσμα της ξηρασίας και των υψηλών θερμοκρασιών που συνεχίζουν μέχρι και σήμερα να υφίστανται στο χωράφι.

ΦΑΣΑ